Hae sivustolta
    Petro_structure_white_2100_1 1920x1080x72px

     

    8 ajatusta takasta ja puulämmityksestä

     

     

    Yli 40 vuoden aikana olemme tehneet takkoja tuhansiin koteihin ympäri maailmaa. Tulella on aina erityinen merkitys niin tunnelmanluojana, kuin lämmönlähteenäkin. Mutta nykypäivänä arvostetaan myös muita kriteerejä, ulkonäöstä sähkönsäästöön. Kokosimme asiantuntijoidemme avulla 8 pätevää syytä ostaa takka!

     

     

    Ajatus 1.

    Kannattaako ostaa takka, jos talossa on jo joku toinen lämmitysmuoto?

     

    Takka on aina muita lämmitysmuotoja tukeva lämmitysmuoto. Vaikka kotonasi olisi joku muu lämmönlähde, takan hankkiminen kannattaa jo siksi että takka takaa kodin huoltovarmuuden poikkeustilanteissa. Tulisija on sähköstä riippumaton lämmitysmuoto, joka takaa lämmön ja ruoanlaiton lisäksi myös sen ettei taloon tule vaurioita pitkän sähkökatkon sattuessa. Lisää tietoa miten varaudut pitkiin sähkökatkoihin löydät Valtioneuvoston sivuilta.

    Deco3_Puro_18_c,assic 1920x1080px
     

    Ajatus 2.

    Säästänkö, jos siirryn puulämmitykseen osittain tai kokonaan?

     

    Varaava takka säästää selvää rahaa mukavan tunnelman lisäksi. Ostopuulla energian hinnaksi voi tulla esimerkiksi 4 senttiä/kWh  (esim. koivu 55 €/p-motti, 80 % hyötysuhde). Kun lämmität sähköllä, voi hinta olla esimerkiksi noin 20 senttiä/kWh veroineen ja siirtoineen. Pörssisähkölämmittäjällä hinta vaihtelee ja yleensä kylmimpään aikaan vuodesta sähkön hinta on korkeimmillaan, jolloin varaavalla takalla voi säästää vielä tätäkin enemmän ja säätää lämmityssähkön käytön halvemmille tunneille. Mikäli sinulla on puuta omasta takaa, jää tuokin hinta kokonaan pois. Ostopuullakin energian hinta on siis vain kolmasosa sähkön hinnasta. 

    Raita_S_D2_structure_black_1800_2 896x560x72px
     

    Ajatus 3.

    Miten ekologista puulämmitys on Tulikiven takalla?

     

    Ekologisuuden vaikutuksia on monia. Puu on itsessään uusiutuva energianlähde. Kuivalla puulla takan käyttöohjeen mukaisesti lämmitettäessä voidaan puhua puhtaasti polttavasta takasta. Lisäksi puulämmityksellä tasataan kovilla pakkasilla sähkönkulutuksen huippuja, jota sähköyhtiötkin toivovat. Tulikiven takan hiilijalanjälki kuittaantuu jopa alle kahdessa vuodessa. Tulikivi on ainoana varaavien uunien valmistajana laskenut hiilijalanjäljen. 

    Deco_Kaila_V1_white_plaster_18_silver_door_2_21_RGB 896x560px
     

    Ajatus 4.

    Miten poltan takkaa oikein ja mahdollisimman vähäpäästöisesti?

     

    Tulisijan tekniikka ja helppokäyttöisyys antavat edellytykset puhtaaseen palamiseen. Ilman tätä ei edes kuiva puukaan pala puhtaasti. Tulisijan teknisen rakenteen tulee ohjata paloilma oikeaan paikkaan ja paloilman säätäminen on toteutettu mahdollisimman yksinkertaiseksi ilman väärin käytön mahdollisuutta. Käyttäjä huolehtii vain, että puu on kuivaa ja käyttöohjeet on luettu huolellisesti.  Käyttöohjeissa kerrotaan kuinka paljon ja millä tavalla puuta kannattaa polttaa; puiden oikea-aikainen lisääminen on oleellista hyötysuhteen ja päästöjen kannalta. Kun palamisilma on säädetty käyttöohjeiden mukaisesti, liekki palaa rauhallisesti ja viipyillen, ja näin lämpö ehtii varautua runkoon ja päästöt pysyvät kurissa. 

    FEEL_Rosamo_V4_latte_coffee_beige_18_left_black_door_896x560
     

    Ajatus 5.

    Voiko meille tehdä takan, vaikka talossamme ei ole hormia?

     

    Yleensä kyllä, takkahaavetta ei siis kannata haudata! Takan asennus onnistuu myös taloon jossa ei ole ennestään ollut tulisijaa, hormia tai edes takkavarausta, kunhan vain ottaa huomioon, että tarkistetaan takan alle tulevan rakenteen kantavuus ja paloturvallisuus takan tarpeen mukaan sekä hormin läpivienti onnistuu. Olemme koonneet asiantuntijan vinkit tänne!

    Deco2_Korpi_18_3_896x560px
     

    Ajatus 6.

    Miksi minun kannattaa vaihtaa vanha takka uuteen takkaan?

     

    Siitä on monta hyötyä, ennen kaikkea säästät takanvaihdolla kukkaroa, polttopuita ja luontoa. Luonto kiittää! Esimerkiksi palamisesta aiheutuvat pienhiukkaspäästöt vähenevät huomattavasti, tutkitusti 14-58 %*. Palamisen intensiteetti on uusissa tulisijoissa vanhoja matalampi, eli tuli palaa rauhallisemmin, jotta kaikki muodostuneet palokaasut palavat kuumassa tulipesässä. Samalla savukaasut ehtivät kiertää takan rakenteissa ja sitoutua sen massaan. Massan vuoksi varaava tulisija myös luovuttaa lämpöä pitkään. Polttopuun pilkkoja kiittää! Nykyaikaisten tulisijojen polttotekniikka ja  savukaasukierto varaavassa massassa hyödyntää  poltettavan puun tehokkaasti ja jättää vain vähän tuhkaa. Puuta tarvitaan vähemmän kuin vanhassa takassa. Kukkaro kiittää! Varaava takka säästää sähkössä huomattavan summan. Lue lisää blogistamme!

    Deco_Rosamo_V4_glossy_white_21_silver_door_1_21_RGB 896x560px
     

    * Nuutinen, K., Jokiniemi, J., Sippula, O., Lamberg, H., Sutinen, J., Horttanainen, P.,Tissari, J., 2014. Effect of air staging on fine particle, dust and gaseous emissions from masonry heaters. Biomass & Bioenergy 67, 167e178. 

     

     

     

    Ajatus 7.

    Millainen takka sitten sopii juuri minun kotiin?

     

    Se riippuu mieltymyksestäsi, käyttötarpeestasi ja millaiseen kotiin takka tulee. Tulikiven takkavalikoima on laaja, mallistoista löytyy jokaiseen makuun oma takkansa. Yleensä takan on tärkeä sopia muuhun sisustukseen ja kodin henkeen. Myös käyttötarpeella on merkitys; halutaanko takka päälämmön lähteeksi vai lisälämmön lähteeksi? Onko tarkoitus pelkästään tuleen tuijottelu vai halutaanko sillä lämmittää taloa? Myös ruoanlaittomahdollisuus tulee ottaa huomioon takkaa valitessa. Kodillakin on merkitystä; mihin takka on tarkoitus sijoittaa, onko talossa ennestään hormia tai mille seinälle tai mihin huoneeseen takka halutaan? Vastauksen saat lähimmästä Tulikivi-studiosta, ammattitaitoisen myyjän kanssa yhdessä pohtimalla saat vastauksen kysymyksiisi. 

     

    Deco6_Puro_18_classic 896x560px
     

    Ajatus 8.

    Miten kauan takka sitten luovuttaa lämpöä?

     

    Perinteiset kamiinat ja kiertoilmatakat eivät varaa lämpöä lainkaan, ne antavat lämmön nopeasti mutta eivät pidä sitä. Mutta varaavat takat nimensä mukaisesti varaavat lämpöä hyvinkin pitkään. Tarvittaessa vähemmän lämpöä! Tulikiven Pielinen -malliston kiertoilmatakat ovat kamiinan ja varaavan takan yhdistelmä, voidaan puhua puolivaraavasta takasta. Lämpö tulee nopeasti ja vuolukivimassa varaa lämpöä useiden tuntien ajan. Ja tarvittaessa paljon lämpöä! Järeimmät keraamiset ja vuolukiviset takat ja leivinuunit ovat kunnon lämmönlähteitä, joista saadaan lämpöä jopa 24-36h. 

    Järeä takkaleivinuuni lämmittää pitkään
    3 min read

    Takan asennus jälkikäteen on mahdollista ja vieläpä helposti!

    Tulisija on monella tapaa hyödyllinen ja sitä voidaan käyttää muuhunkin kuin kodin lämmitykseen. Lämmitysmuotona...

    3 min read

    5 vinkkiä turvalliseen lämmityskauden aloitukseen

    Ilmat viilenevät ja syksyn lämmityskausi on taas käsillä. Paahteisten helteiden jälkeen takka on voinut olla...

    3 min read

    Avotakasta varaava takka

    Avotakan vaihtaminen varaavaksi takaksi on on älykäs askel kohti tehokkaampaa lämmitystä ja ympäristöystävällisempää...

    4 min read

    Ruokaa takassa - helppoa ja ekologista!

    Talvipakkasilla takkaa tulee lämmitettyä useamman kerran viikossa, ja muinakin vuodenaikoina tuleen on mukava...