Hae sivustolta
  Anna Perho tulisijojen Ecodesignin äärellä

  Anna Perho

  Miksi sinun kannattaa kiinnostua Ecodesign-direktiivistä

   

  Ecodesign-direktiivi auttaa sinua tekemään parempia tulisijavalintoja

  Tulisijojen tuore Ecodesign-direktiivi toisin sanoen ekosuunnitteluasetus määrittelee uudelle myytävälle tulisijalle päästövaatimukset ja kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Sen tärkeimpänä tavoitteena on todellakin auttaa sinua tekemään parempia tulisijavalintoja. Tulisijoissa energiatehokkuus tarkoittaa sitä, että uusi tulisijasi polttaa puuta puhtaasti ja korkealla hyötysuhteella. Uusimalla vanhan tulisijasi nykyaikaiseen ja vähäpäästöiseen tulisijaan voit omalta osaltasi moninkertaisesti vähentää puunpolton pienhiukkaspäästöjä perinteisesti toimivaan vanhaan tulisijaasi nähden. 
   
  HALUAISIN UUDEN VARAAVAAN TULISIJAN
   

  Anna Perho avaa sinulle Ecodesignia yhdessä asiantuntijoiden kanssa

  Anna Perhon kanssa Ecodesignista keskustelemassa Tukesista Laura Lakua, Industrialta Jari Valtonen ja Tulikiveltä Markku Prättälä. Asiantuntijat antavat sinulle vastaukset ja tärkeimmät vinkit siihen, mistä tulisijojen tuoreessa asetuksessa on kyse ja mitä se tarkoittaa turvallisuuden, ekologisuuden ja energiansäästön kannalta.

   

   

   

  Tulisijalämmitys on takuuvarma ratkaisu ja sopii täydellisesti turvaamaan erilaiset poikkeustilanteet

  Tulisijalämmityksellä lisäät kotisi asumisviihtyvyyttä ja lisäksi säästät lompakkoasi sekä leudoilla että kovilla pakkasilla tulisijaa lämmittäessä. Tulisijalämmityksellä saat kotisi miellyttävän lämpimäksi riippumatta siitä onko kodissasi sähköt.
   
  HALUAISIN UUDEN VARAAVAAN TULISIJAN
   
   
   

  Ecodesign tulipesän koosta ja esteettisyydestä tinkimättä

  Tulisijan täyttäessä Ecodesign-direktiivin vaatimukset, niin siitä löytyvät ekosuunnittelutiedot kotisivuilta ja ne tulee olla myös tulisijatoimituksen mukana. Tulikiven tulisijat alittavat direktiivin määrittelemät vaatimukset tulipesän koosta ja esteettisyydestä tinkimättä. Tulikiven kotisivuilta ekosuunnittelutiedot löydät kunkin tulisijan tekniseltä tietosivulta ladattavista dokumenteista. Ecodesign-direktiivin avulla varmistat, että uusi tulisijasi on energiatehokas ja ympäristöystävällinen. 

  Kaila_V4_seasonal_color_white_1080x1080
   

  Ecodesign-direktiivin faktat 

  Ecodesign-direktiivi koskee siis kaikkia tulisijoja kuten kamiinoita, kiertoilmatakkoja, varaavat takkoja, liesiä ja takkasydämiä. Asetuksella halutaan varmistaa, että hankkimasi uusi tulisija olisi mahdollisimman energiatehokas ja, että se vähentäisi myös muita ympäristövaikutuksia.
  Häkä (CO) ≤ 1500 mg/Nm3 = 0,12 %
  Hiukkaset ≤ 40 mg/Nm3
  Orgaanisesti sitoutunut hiili (OGC) ≤ 120 mg/Nm3
  Typen oksidit (NOx) ≤ 200 mg/Nm3
  Kausittainen energiatehokkuus > 65 %
   

  1000 kWh lämpöenergiaa – tulisijan lämmitys ostopuullakin kannattaa

  Suoralla sähköllä talon lämmittäminen maksaa sähkön kokonaishinnasta riippuen noin 300 euroa (1000 kWh, sähkön hinta siirtoineen ja veroineen 30 senttiä / kWh). Noin tuhannen kilowattitunnin lämpöenergian saat myös irtokuutiosta koivua. Jos lämmität kotisi ostopuulla ja ostat koivun irtokuution noin 75 eurolla, niin silloin lämpöenergian hinta on noin 7,5 senttiä / kWh. Joten vaikka lämmittäisit tulisijaasi ostopuulla saat ison säästön lompakkoosi.

  FEEL_Rosamo_V4_latte_coffee_beige_18_left_black_door_896x560
   

  Tulisijan hyötysuhde vaikuttaa lämpöenergian määrään

  Tulisijan hyötysuhde vaikuttaa polttopuukuutiosta saatavaan lämpöenergian määrään. Esimerkiksi nykyaikainen 80 % hyötysuhteen omaava tulisija tuottaisi lämpöenergiaa noin 800 kWh, tällöin energian hinnaksi tulisi noin 9,4 snt / kWh, joka voi olla moninkertaisesti halvempaa kuin sähköllä lämmittäminen. Lisää säästöä lompakkoosi saat vielä valmistamalla ruoan tulisijan lämmössä. 

   

  Tulisijan lämpöä ruoanvalmistukseen

  Leivän paistaminen sähköuunissa kuluttaa energiaa noin 0,9 kWh, joten sen paistaminen maksaisi noin 24,3 senttiä (sähkön hinta 27 snt/KWh). Paistaessasi leivän varaavan tulisijan lämmössä ostopuulla se maksaisi vain noin 8-9 senttiä. Käyttäessä omaa puuta leivän paistaminen olisi jopa ilmaista. Säästövertailua voit tehdä helposti katsomalla omasta sähkölaskustasi maksamaasi kilowattitunnin hintaa siirtoineen. Pörssisähkön hinta vaihtelee paljon ja sen vuoksi yksiselitteistä säästöä on vaikea antaa. Säästö luonnollisesti vain suurenee, jos sinulla on puuta saatavilla omasta metsästä. 

  Tulikivi_Jalanti_takkaleivinuuni_Ari_Ruoho_perunarieskat 896px
   

  Kuivasta puusta enemmän lämpöä

  Kuivan puun polttaminen on puhtaampaa ja siitä saa myös enemmän lämpöä kuin kostean puun poltosta. Poltettavaksi soveltuvat kaikki puulajit ja tulisijamallista riippuen myös pelletti. Koivuklapissa lämpöenergia on tiiveimmässä muodossa ja irtokuutio koivua sisältää 1010 kilowattituntia lämpöenergiaa. Saman verran sekapuuta tuottaa noin 790 kilowattituntia. Polttopuun läpimittana suositellaan 4-10 senttiä ja pituutena 25-33 senttiä. Pituus riippuu käytössäsi olevan tulisijan tulipesän koosta. Halkaise aina pyöreät puut. Poltettavat puut kannattaa tuoda sisälle huoneenlämpöön jo edellisenä iltana, niin silloin puut lämpenevät ja niiden pinnasta haihtuu ylimääräinen kosteus pois. Ennen polttamista voit helposti itse testata, onko polttopuu riittävän kuivaa. Kuiva polttopuu on noin puolet kevyempää kuin kostea puut. Kun kuivia klapeja lyö yhteen, kuuluu kirkas ja kaikuva ääni, kun taas kosteissa kuuluu kumea. Hyvä tuntomerkki kuivasta puusta on myös sen halkeilu. Tarkista tulisijasi käyttöohjeestasi oikea poltettava puumäärä, ladonta- ja sytytystapa.

  koivu_1080x1080px
   

  Näin onnistut polttopuun kuivatuksessa

  Parhaiten polttopuut kuivuvat silloin, kun puupinojen alle on laitettu aluspuut, puupinoja ei pinota toisiinsa kiinni ja ilmavirta pääsee esteettömästi kulkemaan puupinojen läpi. Maakosketuksessa oleva puu ei kuivu, vaan pysyy märkänä ja voi lähteä vähitellen jopa lahoamaan. Puun kuivatuksesta riippuen voi siis keväällä pilkottu puukin olla jo syksyllä polttokelpoista. Tulisijoissa poltettavaksi puuksi suositellaan kuitenkin aina ylivuotista puuta, jotta se olisi riittävän kuivaa.