Perinneruokaa leivinuunissa
Makuja ja perinteitä Pohjois-Karjalasta
Vuolukivitulisija on paljon enemmän kuin lämmönlähde – se on portti perinteiseen, hitaasti haudutettavaan ruoanlaittoon, joka on syvällä Pohjois-Karjalan sydämessä. Vuosisatoja vanhat menetelmät heräävät eloon Tulikiven vuolukivitakoissa, joissa voi valmistaa perinteisiä pohjoiskarjalaisia ruokia, kuten eväskukkoja. Kukko, jonka juuret ovat syvällä alueen ruokaperinteessä, yhdistää ruiskuoritaikinan, lihan ja perunan mehevään lopputulokseen. Vuolukivinen leivinuuni takaa tasaisen ja pitkän haudutusajan, jolloin ruoan maut tiivistyvät ja herkullisuus nousee esiin.
Herkullista retkievästä
Ota haltuun kukkomestari Mika Karhisen ja Marttojen opit perinteisten eväskukkojen valmistuksesta! Nämä noin 300 gramman kokoiset eväskukot ovat täydellisiä mukaan retkelle tai vaellukselle.
Eväskukko
12 kpl (á 300g)
Täyte:
2 kg perunaa (kiinteä)
1,3 kg porsaan lapakuutiota (n. 3 x 3 cm)
Suolaa
Kuoritaikina:
500 g piimää
500 g vettä
25 g suolaa
25 g hiivaa
100 g voita
1 kg ruisjauhoja (karkea)
500 g vehnäjauhoja
500 g hiivaleipäjauhoa
Kuori perunat ja viipaloi n. 0,5 cm siivuiksi astiaan. Pyörittele perunaviipaleita astiassa n. 20 g suolan kanssa. Anna perunoiden marinoitua ja pehmentyä n. 10 minuuttia. Lisää sen jälkeen astiaan kylmää vettä siten, että perunat peittyvät. Suolaa porsaan lapakuutiot 1,3 % suolalla, eli 1300 g lihaa, n. 17 g suolaa. Sekoita suola tasaisesti lihaan ja jätä maustumaan.
Tee taikina. Jos teet taikinan koneella, niin voit lisätä kaikki aineet kerralla ja vaivata taikinaa n.10 minuuttia. Jos teet taikinan käsin, niin lisää kulhoon ensin nesteet, suola, hiiva ja sulatettu voi. Sen jälkeen jauhot pikkuhiljaa lisäten. Vaivaa taikinaa n. 15 minuuttia. Paloittele taikina 250 g paloiksi ja muotoile palat palloiksi. Sirottele ruisjauhoja leivonta-alustalle ja kauli taikinapallot kaulimella ovaalin muotoisiksi, n. 0,5 cm paksuisiksi levyiksi.
Huuhtele huolellisesti pehmentyneistä perunoista ylimääräinen suola pois. Perunan pitää olla taipuisan pehmeä eikä liian suolainen. Mittaa erilliseen kuppiin 100 g perunaa sekä 100 g lihaa ja sekoita ne käsin sekaisin.
Kaada täyte kaulitun taikinalevyn keskelle ja muotoile käsillä ovaalin muotoiseksi keoksi jättäen kuoritaikinaa näkyville sivuille ja päihin. Kääri täyte kuoritaikinan sisään kääntämällä kuoren sivut päällekkäin keskeltä aloittaen. Kukon päihin jää aina ylimääräistä kuoritaikinaa, se kannattaa leikata pois. Käännä kukko ympäri siten, että käärimissauma jää kukon alapuolelle. Muotoile kukko käsilläsi lopulliseen ovaaliin muotoon, asettele kukot tasaisesti pellille ja voitele kananmunalla. (Voi myös jättää kokonaan voitelematta tai voidella paiston jälkeen voisulalla.)
Paista kukkoja 250 °C uunissa n. 10 minuuttia, tai kunnes kuori on kullanruskea. (Jos et voidellut kuorta ennen paistamista kananmunalla, niin voitele se nyt voisulalla).
Kääri kukko huolellisesti ensin leivinpaperiin ja sitten folioon. Muotoile folio niin että se on tiiviisti kukon muotoinen.
Hauduta kukkoja 2,5 h/150 °C -asteisessa uunissa. Ota kukot uunista, poista kääre ja nauti voin kera.
Ohje: Mika Karhinen
Jättikukko ja vuolukivitulisijan voima
Tulikiven vuolukivitakoilla voi valmistaa myös näyttävämpiä perinneherkkuja, kuten jättikokoisen kukon. Tämä suurikokoinen kukko on vaikuttava osoitus vuolukivitulisijan kyvystä kypsentää ruokaa tasaisesti ja pitkään, jolloin sen maut syvenevät ja koostumus säilyy mehevänä. Perinteinen pohjoiskarjalainen leivinuuni antaa jokaiselle ruokalajille mahdollisuuden loistaa omalla ainutlaatuisella tavallaan. Sivuillamme voit tutustua myös Marttojen resepteihin sekä lukuisiin muihin vuosien varrella kehittelemiimme resepteihin.
Leipominen ja ruoanlaitto onnistuu helposti Tulikiven tulisijoissa Cooking -ruoanlaittotuotteiden avulla. Tutustu tuotesarjaan verkkokaupassamme.
Vahvista omaa huoltovalmiutta lämmön ja ruoanlaitoin suhteen varaavalla takalla, ainoalla sähköstä riippumattomalla lähteellä.
Kysy lisää asiantuntijaltamme ja jätä yhteydenottopyyntö