Hae sivustolta
    Kukkopäivien takkatulet

    Perinneruokaa leivinuunissa

     

    Makuja ja perinteitä Pohjois-Karjalasta

     

    Vuolukivitulisija on paljon enemmän kuin lämmönlähde – se on portti perinteiseen, hitaasti haudutettavaan ruoanlaittoon, joka on syvällä Pohjois-Karjalan sydämessä. Vuosisatoja vanhat menetelmät heräävät eloon Tulikiven vuolukivitakoissa, joissa voi valmistaa perinteisiä pohjoiskarjalaisia ruokia, kuten eväskukkoja. Kukko, jonka juuret ovat syvällä alueen ruokaperinteessä, yhdistää ruiskuoritaikinan, lihan ja perunan mehevään lopputulokseen. Vuolukivinen leivinuuni takaa tasaisen ja pitkän haudutusajan, jolloin ruoan maut tiivistyvät ja herkullisuus nousee esiin.

     

    Herkullista retkievästä

    Ota haltuun kukkomestari Mika Karhisen ja Marttojen opit perinteisten eväskukkojen valmistuksesta! Nämä noin 300 gramman kokoiset eväskukot ovat täydellisiä mukaan retkelle tai vaellukselle.

    Kukkopaivat5_896x560
     

    Eväskukko
    12 kpl (á 300g)

     

    Täyte:
    2 kg perunaa (kiinteä)
    1,3 kg porsaan lapakuutiota (n. 3 x 3 cm) 
    Suolaa

    Kuoritaikina:
    500 g piimää
    500 g vettä
    25 g suolaa
    25 g hiivaa
    100 g voita
    1 kg ruisjauhoja (karkea)
    500 g vehnäjauhoja
    500 g hiivaleipäjauhoa

     

    Kuori perunat ja viipaloi n. 0,5 cm ­siivuiksi astiaan. Pyörittele perunaviipaleita ­astiassa n. 20 g suolan kanssa. Anna perunoiden marinoitua ja ­pehmentyä n. 10 minuuttia. Lisää sen jälkeen ­astiaan kylmää vettä siten, että perunat peittyvät. Suolaa porsaan lapakuutiot 1,3 % ­suolalla, eli 1300 g lihaa, n. 17 g suolaa. Sekoita suola tasaisesti lihaan ja jätä maustumaan.

    Tee taikina. Jos teet taikinan koneella, niin voit lisätä kaikki aineet kerralla ja vaivata taikinaa n.10 minuuttia. Jos teet taikinan käsin, niin lisää kulhoon ensin nesteet, suola, hiiva ja sulatettu voi. Sen jälkeen jauhot pikkuhiljaa lisäten. Vaivaa taikinaa n. 15 minuuttia. Paloittele taikina 250 g paloiksi ja muotoile palat palloiksi.
    Sirottele ruisjauhoja leivonta­-alustalle ja ­kauli taikinapallot kaulimella ­ovaalin ­muotoisiksi, n. 0,5 cm paksuisiksi levyiksi. 


    Huuhtele huolellisesti pehmentyneistä perunoista ylimääräinen suola pois. ­Perunan pitää olla taipuisan pehmeä eikä liian suolainen. Mittaa erilliseen kuppiin 100 g perunaa sekä 100 g lihaa ja sekoita ne käsin ­sekaisin.

    Kaada täyte kaulitun taikinalevyn keskelle ja muotoile käsillä ovaalin muotoiseksi keoksi jättäen kuoritaikinaa näkyville ­sivuille ja päihin. 
    Kääri täyte kuoritaikinan sisään ­kääntämällä kuoren sivut päällekkäin keskeltä aloittaen. Kukon päihin jää aina ylimääräistä kuoritaikinaa, se kannattaa leikata pois. Käännä kukko ympäri siten, että käärimissauma jää kukon ­alapuolelle. Muotoile kukko käsilläsi ­lopulliseen ­ovaaliin muotoon, asettele kukot ­tasaisesti pellille ja voitele kananmunalla. (Voi myös jättää kokonaan ­voitelematta tai voidella paiston jälkeen voisulalla.)

    Paista kukkoja 250 °C uunissa­­ n. 10 ­minuuttia, tai kunnes kuori on kullanruskea. (Jos et voidellut kuorta ennen paistamista kananmunalla, niin voitele se nyt voisulalla).


    Kääri kukko huolellisesti ensin ­leivinpaperiin ja sitten folioon. Muotoile folio niin että se on tiiviisti kukon muotoinen.


    Hauduta ­kukkoja ­2,5 h/150 °C­ ­-asteisessa uunissa. Ota kukot uunista­, poista kääre ja nauti voin kera.

     

    Ohje: Mika Karhinen
     

     

    Jättikukko ja vuolukivitulisijan voima

     

    Tulikiven vuolukivitakoilla voi valmistaa myös näyttävämpiä perinneherkkuja, kuten jättikokoisen kukon. Tämä suurikokoinen kukko on vaikuttava osoitus vuolukivitulisijan kyvystä kypsentää ruokaa tasaisesti ja pitkään, jolloin sen maut syvenevät ja koostumus säilyy mehevänä. Perinteinen pohjoiskarjalainen leivinuuni antaa jokaiselle ruokalajille mahdollisuuden loistaa omalla ainutlaatuisella tavallaan. Sivuillamme voit tutustua myös Marttojen resepteihin sekä lukuisiin muihin vuosien varrella kehittelemiimme resepteihin.

    Leipominen ja ruoanlaitto onnistuu helposti Tulikiven tulisijoissa Cooking -ruoanlaittotuotteiden avulla. Tutustu tuotesarjaan verkkokaupassamme.

     

    Vahvista omaa huoltovalmiutta lämmön ja ruoanlaitoin suhteen varaavalla takalla, ainoalla sähköstä riippumattomalla lähteellä.

     

    Kysy lisää asiantuntijaltamme ja jätä yhteydenottopyyntö