Rengöring, underhåll och vård av täljstenseldstäder
Underhåll eldstaden regelbundet
Rengör eldstaden från aska före varje eldning. Kontrollera regelbundet att asklådan inte är full och töm den vid behov. När man tömmer asklådan är det bra att rengöra asklådans underlag så att aska inte samlas under lådan. Rengör även luckans nedre del. Om du använder dammsugare så måste den förses med extra utrustning avsedd för dammsugning av aska.
Av säkerhetsskäl ska serviceåtgärder utföras först när eldstaden och askan svalnat ordentligt. Observera eventuella produktspecifika instruktioner i bruksanvisningen.
Vad gäller montering, användning och sotning av eldstaden samt det använda bränslet ska nationella och lokala bestämmelser alltid iakttas.
Kom ihåg att sota eldstaden regelbundet
En eldstad ska sotas regelbundet minst en gång om året. Vid sotningen ska alltid nationella, regionala och lokala föreskrifter iakttas.
Öppna sotluckorna försiktigt så att tätningen inte tar skada. Efter sotning ska du kontrollera att sotluckorna och asklådan är på sin plats. Stäng serviceluckan.
Ta del av bruksanvisningen som levererats med eldstaden.
.
Slät (Classic) täljstensyta
rengöring och borttagning av fettfläckar
Rengör eldstaden endast när den är kall. Torka av eldstadens yta med mild diskmedelslösning i samband med regelbunden rengöring. Du kan skrubba fläckar med diskmedelslösning. Låt lösningen verka en stund. Skölj och torka av stenytan omsorgsfullt.
Rengöringsmedlet för täljsten Tulikivi Care Cleaning Agent 4 biter även på svåra fettfläckar och stearin. Följ anvisningarna på förpackningen. Du kan också ta bort fett- och stearinfläckar med rengöringssprej för broms- och kopplingsdelar som säljs i bilreservdelsbutiker och på bensinstationer.
De svåraste fläckarna kan tas bort med slipsvamp (grovhet 500). Slipa inte räfflad yta med slipsvamp. Med slipsvamp kan man också ta bort små skråmor på släta stenytor. Slipa täljstensytor varsamt. Du kan dölja slipgränserna genom att slipa stenytan till följande fog. Rengör stenytan med ljummet vatten efter slipningen och torka av den omsorgsfullt.
Vi rekommenderar att räfflade ytor rengörs med mjuk metallborste.
Rengöring av specialbehandlade (Grafia, Nobile, Rigata, Unica)
täljstensytor
Rengör eldstaden endast när den är kall. Du kan rengöra eldstaden regelbundet med dammsugarens borstmunstycke. Ett bättre alternativ för nobile-ytor är ångtvätt och varmluftsblåsare. Använd värmeblåsare med omsorg så att det inte uppstår sprickor på ytan. När det gäller svåra fett- och sotfläckar samt stearin på dessa specialbehandlade täljstensytor kan de åtgärdas med bland annat rengöringssprej för broms- och kopplingsdelar som säljs i bilreservdelsbutiker och på bensinstationer. Slipa aldrig en specialbehandlad täljstensyta.
Tulikivi Care Cleaning Agent 4 får inte användas för rengöring av specialbehandlade ytor.
Rengöring av vita (Tulikivi Color)
täljstensugnar
Rengör eldstaden endast när den är kall. Dammsug eldstadens yta i samband med regelbunden städning och torka av damm med en fuktig trasa. Torka vid behov av eldstadens yta med svag diskmedelslösning. Observera att beläggningen inte får skrubbas kraftigt. Färska fettfläckar kan tas bort från ljus Tulikivi Color-beläggning med rengöringsmedlet Tulikivi Care Cleaning Agent 4. Följ anvisningarna på rengöringsmedlets förpackning. Ingrodda fettfläckar kräver rengöring av ytan och lappning. Bruksanvisningen för Tulikivi Color-beläggning finns i förpackningen.
Rengöring av luckans glas och ram
Tulikivi-eldstädernas luckor har konstruerats så att luftströmmen sköljer glaset på insidan och håller det rent. Om glaset trots det blir sotigt till exempel på grund av dåligt drag är det bäst att rengöra det genast efter att eldstaden svalnat.
Aska är ett alltid tillgängligt och ekologiskt rengöringsmedel. Ta fin aska på ett fuktat hushållspapper från asklådan och gnugga lätt det sotiga stället på glaset. Rengör därefter glaset med fuktigt hushållspapper och torka till slut av glaset omsorgsfullt.
Du kan använda rengöringsmedlet för täljsten Tulikivi Care Cleaning Agent 4 för att rengöra luckans ram. Använd inte lösningsbaserade rengöringsmedel.
Smutsig spishäll
Skrubba med matolja, osaltat svinfett eller stålull.
Vedmängd
Den maximala vedmängden per eldningsomgång är ca 0,8–1 kg/100 kg eldstadsmassa. Till exempel i en eldstad som väger 1300 kg kan man maximalt elda 13 kg ved/eldningsomgång. Modellspecifika rekommenderade vedmängder och påfyllningar framgår av tabellen på baksidan i bruksanvisningen.
Varför ”svettas” eldstaden?
Veden är våt. Endast torr ved ska brännas i eldstaden.Rökgaserna och rumsluften innehåller vatten som kondenseras på den kalla stenytan. Svettningen upphör snabbare ju torrare veden är, eftersom den brinner effektivare och hettar upp eldstadens yta snabbare. Kondenseringen är kraftigast i början av eldningen.
Vad ska jag göra om skorstenen drar dåligt i början av eldningen?
Våt/fuktig ved brinner på sparlåga. Använd alltid torr ved. Ta in veden en dag i förväg och förvara den i rumsvärme, då blir den varm och ytan hinner torka lite.
Det finns ett luftlås i skorstenen. Skrynkla ihop några tidningssidor, öppna sotningsluckan, placera pappret i den undre kanalen och tänd på eller blås in varm luft i den undre kanalen med till exempel en värmeblåsare eller hårtork.
Eftersom luften i skorstenen är kallare än utomhus, går luftströmmen i skorstenen nedåt när spjället öppnas (så kallat luftlås). Agera som ovan.
Håll tändspjället dvs. det övre anslutningsspjället öppet medan du tänder brasan. Obs! Tändspjället får vara öppet endast i 5–10 minuter när brasan tänds. Skorstenen kan skadas om tändspjället är öppet en längre tid. Dessutom kan du öppna en dörr eller ett fönster.
Brist på ersättningsluft. Öppna vid behov en dörr eller ett fönster för 5–10 minuter när du tänder brasan.
Eldning i eldstad efter vintern
Om sommarstugan inte hålls varm under vintern ska man i början elda en mindre mängd ved. När ugnen börjar vara varm på ytan kan man fylla på ved normalt.
När ska man stänga spjällen?
Stäng spjällen först efter att all glöd har brunnit till aska.
Stäng spjällen först efter att all glöd har brunnit till aska.
Felaktigt justerad maskinell ventilation kan orsaka problem med draget, i synnerhet om det endast är fråga om maskinell utluft.
Användning av centraldammsugare samtidigt kan också orsaka problem med draget.
En effektiv spisfläkt orsakar undertryck, vilket försämrar draget.
Om du använder flera eldstäder samtidigt ska du se till att ventilationen är tillräcklig.
Lågtryck, fukt eller hård vind kan orsaka ett luftlås som försämrar draget i skorstenen.
Vid lågtryck är draget alltid sämre än i fint väder eller vinterköld. Fukt samlas lätt i skorstenen om eldstaden står oanvänd länge. På sommaren blir du kvitt problemet genom att låta spjället stå något öppet då bostaden står länge tom. Då kondenseras fukten inte i skorstenen.
Orsaken till dåligt drag kan också bero på husets omgivning. Om eldstaden inte drar ordentligt när det blåser från ett visst väderstreck är orsaken inte skorstenen eller eldstaden. Orsaken kan vara ett träd i närheten av byggnaden, tät skog, en stor backe eller sluttning, ibland till och med takets form. Problemet kan åtgärdas genom att fälla skog, höja skorstenen eller undvika att elda i eldstaden vid svåra vindförhållanden.
Agera så här om eldstaden inte drar eller ryker in vid eldning
Stäng av ventilationsaggregat, spisfläkt och centraldammsugare.
Kontrollera att skorstensspjället är öppet.
Öppna en ytterdörr eller ett fönster.
Öppna eldstadsluckan en aning.
Kontrollera att panelernas luftspringor och luftintagen framför ved/pelletsmataren är öppna.
Kontrollera att förbränningsluftens inluftsöppningar är öppna även utanför byggnaden, om förbränningsluften leds in i eldstaden utifrån.
Om dessa åtgärder inte ger önskat resultat kontakta en sotare eller en auktoriserad Tulikivi-återförsäljare.
Agera så här om en sotbrand bryter ut i skorstenen
Kontrollera att skorstensspjället är öppet.
Öppna en ytterdörr eller ett fönster.
Öppna eldstadsluckan en aning.
Kontrollera att panelernas luftspringor och luftintagen framför ved/pelletsmataren är öppna.
Kontrollera att förbränningsluftens inluftsöppningar är öppna även utanför byggnaden, om förbränningsluften leds in i eldstaden utifrån.
Om dessa åtgärder inte ger önskat resultat kontakta en sotare eller en auktoriserad Tulikivi-återförsäljare.
Hurdant fundament ska en eldstad ha?
Fundamentet för en Tulikivi-eldstad görs i nivå med golvytan. Fundamentet för Tulikivis keramiska eldstäder görs i nivå med golvytan max. -10 mm. Fundamentet ska vara vågrätt och obrännbart samt bestå av stenmaterial och bära eldstadens och skorstenens vikt.
BEAKTA BYGGNADSBESTÄMMELSERNA.
Den som skaffar en ny eldstad bör kontakta byggplatsens byggnads- och brandmyndigheter. Ytterligare information om eldstäder får du också av fabrikens tekniska rådgivning, tfn 040 306 3002, e-post tekninen.palvelu@tulikivi.fi.
Kunden ansvarar för att eldstadsplatsen uppfyller alla brandsäkerhets- och byggnadsbestämmelser samt de eldstadsspecifika skyddsavstånden. Tulikivi-ugnsmästaren hjälper vid behov genom att inspektera monteringsplatsen på förhand.
Beställ reservdelar till Tulikivi-produkter i vår nätbutik
Om du inte exakt vet vilken reservdel som passar i din eldstad, kan du kontakta vår reservdelstjänst.
Eldning med pelletar i Tulikivi-eldstäder
I Karelia-eldstäder kan du bränna både ved och pelletar. Läs instruktionerna för eldning med pelletar i Karelia-eldstadens bruksanvisning.
Pelletssystem finns som kringutrustning även till vissa andra modeller. De eldstäder i vilka pelletar kan brännas är försedda med bokstaven P i avsnittet Utrustning på vår webbplats.
Det är lätt att installera ett pelletssystem i efterhand, och eldstaden kan därefter fortfarande också eldas normalt med ved. Kontrollera att eldstaden och pelletssystemet är kompatibla med närmaste Tulikivi-studio eller ugnsmästare. Läs mer i bruksanvisningen för pelletssystem.
Virveleldstad
En förbränningsteknik i flera lager där hela eldstadens volym utnyttjas. De brinnande gaserna dröjer längre i eldstaden, och veden brinner renare. Detta medför mindre utsläpp, och eftersom vedens energi utnyttjas effektivare behövs det en mindre mängd ved.
Motströmsprincipen
Tulikivi-brasugnen baserar sig på motströmsprincipen som tar vara på värmeenergin i de heta rökgaserna. Lågorna som stiger uppåt i eldstaden vänder till den övre brännkammaren där de fördelas mellan kindkanalerna. I kindkanalerna brinner rökgaserna upp och värmeenergin från dem lagras i eldstadens stenmassa. De nedåtströmmande, svalnande rökgaserna värmer upp eldstadens ytbeläggning.
I smala modeller cirkulerar rökgaserna längs en spiralformig kanal mot skorstensanslutningen. Även i modellerna med en spiralformig kanal lagras värmeenergin i brasugnens stenar.
Dubbelförbränningsprincipen
Veden brinner i eldstaden och med lågorna stiger obrända rökgaser upp till den övre brännkammaren. Tack vare sekundärluften, som flödar in i eldstaden via askluckan och kolrostret, förbränns även dessa gaser till nyttovärme.
Tulikivis bakugnar fungerar enligt dubbelförbränningsprincipen, som tar vara på alla energipartiklar i veden och ökar därmed stektiden i ugnen.
De senaste broschyrerna
Ta del av Tulikivis nyaste broschyrer. Du kan ladda ner dem från vår webbplats. Läs samtidigt våra nyaste blogginlägg om eldstäder, bastuugnar och inredningsstenar.
Tulikivi Care Cleaning Agent 4
Cleaning Agent 4 används för att ta bort ingrodd smuts och rengöring av alla slags naturstensytor och kompositmaterial. Tack vare den finfördelade poleringsleran skadar medlet inte stenens yta. Produkten kan användas för rengöring av både eldstaden och dess luckor.
Om du har ytterligare frågor,
kan du skicka kontaktförfrågan, så återkommer vi.