Hae sivustolta
    Puhdistus, huolto ja hoito-ohje Keraamiset tulisijat

     

    Rengörings-, underhålls- och vårdanvisningar
    för keramiska eldstäder

     

     

    Kom ihåg att sota eldstaden regelbundet

    En eldstad ska sotas regelbundet minst en gång om året. Vid sotningen ska alltid nationella, regionala och lokala föreskrifter iakttas, och det är bäst att låta en expert utföra arbetet även om bestämmelserna inte skulle förutsätta det.

    Öppna sotluckorna försiktigt så att tätningen inte tar skada. Efter sotning ska du kontrollera att sotluckorna och asklådan är på sin plats. Stäng serviceluckan.

    Vid rengöring ska eldstaden absolut vara kall. Vi rekommenderar att man ber sotaren rengöra eldstaden i samband med sotningen. Ta del av eldstadens bruksanvisning.

     

    Underhåll eldstaden regelbundet

    Rengör eldstaden från aska före varje eldning. Kontrollera regelbundet att asklådan inte är full och töm den vid behov. När man tömmer asklådan är det bra att rengöra asklådans underlag så att aska inte samlas under lådan. Rengör även luckans nedre del. Om du använder dammsugare så måste den förses med extra utrustning avsedd för dammsugning av aska.

    Av säkerhetsskäl ska serviceåtgärder utföras först när eldstaden och askan svalnat ordentligt. Observera eventuella produktspecifika instruktioner i bruksanvisningen.

    Vad gäller montering, användning och sotning av eldstaden samt det använda bränslet ska nationella och lokala bestämmelser alltid iakttas.

    UM_GROUP4_03 tarkista tuhkalaatikko 600x600px
     

    Rengöring av keramiska plattor

     

    Vi rekommenderar att rengöra plattorna på en keramisk eldstad efter att eldstaden har svalnat. Det är enkelt att rengöra plattorna med en fuktig duk. Tänk på att inte använda för mycket vatten, eftersom tätningsmedlet är poröst och kan torka så att det blir fläckigt.
    DECO_JALANTI_1800_V4_musta_mustaluukku_14_1200px
     

    Rengöring av putsyta

     

    Det bästa sättet att ta bort sot och andra fläckar från eldstadens putsytor är slipa ytorna, lägga på ny puts och måla dem. Beläggningens färgkod får du från Tulikivis tekniska tjänst, tfn 0403 063 002 eller e-post tekninen.palvelu@tulikivi.fi.

    Tulikivi_DECO_JALANTI_2100_V1_hierto04_hopealuukku
     

    Rengöring av sjudningsugnar

     

    Vi rekommenderar att man rengör en sjudningsugn regelbundet med en fuktig duk efter att plattorna har svalnat. Vid behov kan du använda en slipsvamp av plast. Slipsvampar av metall skadar ytan.
    DECO_LENTUA_2100_V4_valkoinen_hopealuukku_14_900x600px
     

    Rengöring av luckans glas

     

    Tulikivi-eldstädernas luckor har konstruerats så att luftströmmen sköljer glaset på insidan och håller det rent. Om glaset trots det blir sotigt till exempel på grund av dåligt drag är det bäst att rengöra det genast efter att eldstaden svalnat.

    Ett gammalt och beprövat knep är att doppa en fuktig duk i aska och torka av glaset med den. Hushållsrengöringsmedel med ett pH-värde på minst 12 är också bra. Järnhandeln säljer produkter för detta ändamål. Använd skyddshandskar och skölj glaset med rent vatten efter rengöringen.

    Tulikivi luukun lasin puhdistus
     

    Blir ytan på den keramiska brasugnen het vid eldning?

    Ja, men tack vare skalkonstruktionen blir ytan inte brännande het, och temperaturen stiger inte till över 70 grader. Metalldelarna och luckans glas blir hetare.


    medium_Habitare_62243_iPad
     

    Hur påverkar maskinell ventilation eldstadens funktion?

    En förutsättning för ren förbränning är tillförsel av tillräcklig ersättningsluft. Maskinell ventilation ska alltid justeras så att undertrycket i lägenheten inte blir för stort. För att säkerställa en ren förbränning bör ventilationssystemet förses med en brasfunktion. Alternativt kan man se till att ersättningsluften är tillräcklig. Detaljerade instruktioner finns i avsnittet Bruksanvisning i broschyren Anvisning om förbränningsluft.

    DECO_JALANTI_2100_V4_sinkinharmaa_hopealuukku_14_900x600px
     

    Kan man få en eldstad att fungera utan att justera ventilationen?

    Ja. I synnerhet i nya byggnader beaktas tillförseln av ersättningsluft i planeringen. Be om instruktioner från närmaste Tulikivi studio.


    DECO_KALLA_1800_V4_suklaanruskea_mustaluukku_14_600x400px
     

    BESTÄLL RESERVDELAR TILL TULIKIVI-PRODUKTER I VÅR NÄTBUTIK

    BESTÄLL FRÅN NÄTBUTIKEN

     

    Kräver en eldstad tillstånd?

    Montering av en eldstad är alltid en tillståndspliktig åtgärd. Kontakta byggnadstillsynen i din hemkommun. För saneringsobjekt där en gammal eldstad byts till en ny krävs inget tillstånd.

     

    Hur vet jag om den eldstadsmodell som jag vill ha kan monteras i mitt hem??

    Tulikivi-studiorna runt om i Finland instruerar dig i alla frågor relaterade till köp av eldstad. Viktiga frågor som bör beaktas är eldstadens effekt i förhållande till användningssyftet och det utrymme som ska värmas upp, tillgången till ersättningsluft, eldstadsfundamentets hållfasthet samt skorstensöppningarna.

     

    Hurdant fundament ska en eldstad ha?

    Fundamentet för Tulikivis keramiska eldstäder görs i nivå med golvytan max. -10 mm. Fundamentet ska vara vågrätt och obrännbart samt bestå av stenmaterial och bära eldstadens och skorstenens vikt. BEAKTA BYGGNADSBESTÄMMELSERNA.

    Den som skaffar en ny eldstad bör kontakta byggplatsens byggnads- och brandmyndigheter. Ytterligare information om eldstäder får du också av fabrikens tekniska rådgivning, tfn 0403 063 002, e-post tekninen.palvelu@tulikivi.fi.

    Kunden ansvarar för att eldstadsplatsen uppfyller alla brandsäkerhets- och byggnadsbestämmelser samt de eldstadsspecifika skyddsavstånden. Tulikivi-ugnsmästaren hjälper vid behov genom att inspektera monteringsplatsen på förhand.

    DECO_KALLA_DUO_1800_V4_lattekahvinbeige_mustaluukku_14_900x600px
     

    Måste man själv montera eldstaden?

    Alla Tulikivis keramiska eldstäder levereras färdigmonterade. Auktoriserade och kompetenta ugnsmästare ansvarar för monteringen.

    Tulikivi uunimestari asentaa ammattitaidolla tulisijat, hormit ja sisustuskivet
     

    Kan eldstaden anslutas till skorstenen ovanifrån?

    De flesta eldstäderna kan anslutas till skorstenen också ovanifrån. Kontrollera den modellspecifika skorstensanslutningen på produktkortet eller med försäljaren.
    Skorstensanslutningen kan vid behov göras ovanifrån, från sidan eller bakifrån. Till detaljerade skorstensanslutningsanvisningar.

    Tulikivi keraaminen tulsija Kalla v5 grafiitinharmaa
     

    Ved

    I keramiska eldstäder kan man elda med all slags ved. Använd dock endast torr ved med en fukthalt på 15–20 %. Vi rekommenderar att den ved som man tänker bränna förvaras i rumstemperatur över en natt så att den värms upp och torkar på ytan. Använd vedklabbar med en diameter på ca 5–15 cm. Den rekommenderade längden på vedklabbarna är 33 cm i eldstäder och 33–50 cm i brasbakugnar.

    Den maximala vedmängden per eldningsomgång är ca 0,8–1 kg/100 kg eldstadsmassa. T.ex. i en eldstad som väger 1 000 kg kan man elda 10 kg ved/eldning. Veden kan brännas i tre omgångar.

    Koivu_4kg_RGB_400x400px
     

    Kan jag bränna pelletar i en Jalanti-eldstad?

    Nej. I Jalanti och andra keramiska eldstäder kan endast ved brännas. Tulikivi har inget pelletsroster som tillbehör till keramiska eldstäder.

    Tulikivi Jalanti takkaleivinuuni
     

    Kan en eldstad monteras i en höghuslägenhet?

    Frågan måste utredas från fall till fall. I nya höghus kan en eldstad i allmänhet monteras
    endast på de högsta våningarna.

     

    En eldstad är inte är avsedd för förbränning av skräp eller annat avfall.
    Använd inte flytande bränslen när du tänder eldstaden.

     

    De senaste Tulikivi-broschyrerna

     

    Beställ de nyaste Tulikivi-broschyrerna till din e-postadress. Gå igenom de olika modellerna och besök en Tulikivi-studio för att diskutera en lämplig lösning. Läs också våra nyaste blogginlägg om eldstäder, bastuugnar och inredningsstenar.

    Tilaa sähköpostiisi uusimmat Tulikivi kuvastot
     

    Om du har ytterligare frågor,

    kan du skicka kontaktförfrågan, så återkommer vi.