Hae sivustolta
  Tulikivi vuolukivi tulisijat puhdistus ja hoito-ohje

   

  Vuolukivitulisijat puhdistus, huolto ja hoito

   

   

  Huolla tulisija säännöllisesti

  Puhdista tulipesä tuhkasta ennen jokaista lämmityskertaa. Tarkista, ettei tuhkalaatikko ole täynnä ja tyhjennä se mikäli tarpeen. Tuhkalaatikon tyhjennyksen yhteydessä tuhkalaatikon alusta kannattaa puhdistaa, ettei irtotuhkaa kasaudu laatikon alle. Puhdista myös luukun alaosa. Jos käytät imuria, on siihen ehdottomasti hankittava tuhkan imurointiin tarkoitettu lisävaruste.

   

  Turvallisuussyistä tee huoltotoimenpiteitä vain, kun takka ja tuhka ovat kunnolla jäähtyneitä. Huomioi käyttöohjeessa olevat mahdolliset tuotekohtaiset ohjeet.

   

  Tulisijan asennuksen, käytön, nuohouksen ja käytettävän polttoaineen suhteen on aina noudatettava kansallisia ja paikallisia määräyksiä.

  Tulikivi vuolukivi tulisijat huolto
   

  Muista säännöllinen nuohous

  Tulisija täytyy nuohota säännöllisesti vähintään kerran vuodessa. Tulisijan nuohouksessa on aina noudatettava kansallisia, alueellisia ja paikallisia määräyksiä.

   

  Avaa nuohousluukut huolellisesti, etteivät niissä olevat tiivisteet vaurioidu. Nuohouksen jälkeen varmista, että nuohousluukut ja tuhka-astia tulevat kunnolla paikoilleen. Sulje huoltoluukku.

   

  Tutustu tulisijan mukana toimitettuun käyttöohjeeseen.

  Tulikivi tulisijat TLU2000 vuolukivi takkaleivinuuni
   

  Sileän (Classic) vuolukivipinnan
  puhdistus ja rasvatahrojen poisto

   

  Puhdista tulisija aina jäähtyneenä. Säännöllisen siivouksen yhteydessä pyyhi tulisijan pinta laimealla astianpesuvedellä. Tahroja voi hangata astianpesuaineella. Anna pesuaineen vaikuttaa hetken ja huuhdo ja kuivaa kivipinta huolellisesti. 


  Hankalat rasvatahrat ja steariini lähtevät Tulikivi Care Cleaning Agent 4 vuolukiven puhdistusaineella. Noudata pakkauksessa olevia ohjeita. Rasva- ja steariinitahroja voit poistaa myös autovaraosaliikkeissä ja huoltoasemilla myytävällä jarru- ja kytkinosien puhdistussprayllä.

  Tulikivi Classic vuolukivi tulisijan puhdistus
   

  Kaikkein vaikeimmat tahrat voidaan poistaa hiomasienellä (karkeus 500). Älä hio urapintaa hiomasienellä. Hiomasieni auttaa myös pienten naarmujen poistossa sileältä kivipinnalta. Hio vuolukivipintaa varoen. Hionnan rajat voi häivyttää hiomalla kiven pinnan seuraaviin saumoihin saakka. Puhdista hionnan jälkeen kivipinta haalealla vedellä ja kuivaa se huolellisesti. 

   

  Urapinta on paras puhdistaa pehmeällä metalliharjalla.

  DECO_KAIRA_5_900x600px
   

  Erikoiskäsiteltyjen (Grafia, Nobile, Rigata, Unica)
  vuolukivipintojen puhdistus

   

  Puhdista tulisija aina jäähtyneenä. Säännöllisen puhdistuksen voit tehdä pölynimurilla sen harjasuutinta käyttäen. Nobile-pinnan puhdistuksessa parempi vaihtoehto on kuuma höyrypesuri tai lämpöilmapuhallin. Käytä lämpöpuhallinta varovasti, ettei se lohkaise kiven pintaa. Hankalat rasva- ja nokitahrat sekä steariini lähtevät näistä erikoiskäsitellyistä vuolukivipinnoista mm. autovaraosaliikkeissä ja huoltoasemilla myytävällä jarru- ja kytkinosien puhdistusspraylla. Älä koskaan hio erikoiskäsiteltyä vuolukivipintaa.

  Tulikivi Care Cleaning Agent 4 ei saa käyttää erikoiskäsitellyn pinnan puhdistukseen.

  Erikoiskäsiteltyjen vuolukivipintojen puhdistus | Tulikivi
   

  Valkoiseksi käsitellyn (Tulikivi Color)
  vuolukivitakan puhdistus

   

  Puhdista tulisija aina jäähtyneenä. Säännöllisen siivouksen yhteydessä imuroi tulisijan pinta ja pyyhi pölyt nihkeällä rätillä. Tarvittaessa pyyhi tulisijan pinta laimealla astianpesuainevedellä. Huomaa, että pinnoitetta ei saa hangata voimakkaasti. Tuoreet rasvatahrat voi poistaa vaaleasta Tulikivi Color -pinnasta Tulikivi Care Cleaning Agent 4 -puhdistusaineella. Noudata puhdistusaineen pakkauksessa olevia ohjeita. Pinttyneet rasvatahrat vaativat pinnan puhdistuksen ja paikkauksen. Tulikivi Color -pinnoitteen käyttöohje löytyy sen pakkauksesta.

  COLOR_UM8_RGB_1200pxl
   

  Luukun lasin ja kehyksen puhdistus

   

  Tulikivi-tulisijojen luukut on suunniteltu siten, että ilmavirtaus huuhtelee lasia sisältäpäin pitäen sen kirkkaana. Mikäli lasipintaan kuitenkin tarttuu esim. huonon vedon takia nokea, kannattaa se puhdistaa heti, kun tulisija on jäähtynyt.  Tuhka on aina saatavilla oleva ja ekologinen puhdistusaine. Ota kostutettuun talouspaperiin hieman hienoa tuhkaa tuhka-astiasta ja hankaa sillä kevyesti lasin nokeentunutta kohtaa. Puhdista tämän jälkeen lasi kostealla talouspaperilla ja lopuksi kuivaa lasi huolellisesti.

   

  Luukun kehyksen puhdistamiseen voit käyttää vuolukiven puhdistusainetta Tulikivi Care Cleaning Agent 4. Älä käytä liuotinpohjaisia puhdistusaineita.

  Tulisija_1200px
   

  Likainen liesitaso

  Hangataan ruokaöljyllä, suolattomalla sian rasvalla tai teräsvillalla.

   

  Polttopuun määrä

  Tulisijassa poltettava maksimipuumäärä lämmityskertaa kohti on n. 0,8 - 1 kg/100 kg tulisijan massaa. Siis esimerkiksi painoltaan 1300 kg painavassa tulisijassa voidaan maksimissaan polttaa 13 kg puuta/lämmityskerta. Mallikohtaiset suositellut maksimipuumäärät ja lisäyspanosten koot on esitetty käyttöohjeen takasivulla olevassa taulukossa

  Kuinka paljon polttopuuta voi polttaa tulisijassa? | Tulikivi
   

  Miksi takka hikoilee?

  Polttopuut ovat märkiä. Tulisijoissa tulee käyttää aina kuivia puita.

  Savukaasut ja huoneilma sisältävät vettä, joka tiivistyy kylmään kivipintaan. Hikoilu loppuu sitä nopeammin, mitä kuivempia polttopuut ovat ja mitä tehokkaimmin syttyvät kiviä kuumentamaan. Kosteuden kehitys on voimakkainta palamisen alussa.
  Tulikivi vuolukivi tulisijat puhdistus, huolto ja hoito-ohje
   

  Miten toimin, jos takka vetää huonosti lämmityksen alussa?

   

  Märät/kosteat puut palavat kituuttamalla. Käytä aina kuivia puita. Tuo poltettavat puut edellisenä päivänä huoneen lämpöön, jolloin ne lämpiävät ja niiden pinta ehtii kuivahtaa.

   

  Hormissa on ilmalukko. Rutista muutama sanomalehden sivu, avaa nuohousluukku, laita paperit takan alakanavaan palamaan tai lämmitä alakanavaa esim. lämpöpuhaltimella tai hiustenkuivaajalla.

   

  Hormissa oleva ilma on kylmempää kuin ulkona, jolloin peltejä avattaessa virtaus hormissa käy alaspäin (ns. kylmälukko). Toimi kuten edellä.

  FEEL_puukarry2_900x600px
   

  Pidä sytytyspelti eli yläliittymäpelti auki sytytyksen ajan. Huom. sytytyspeltiä voi pitää avoinna vain 5 – 10 minuuttia sytytyksen yhteydessä. Hormi voi vaurioitua ja aiheuttaa tulipalovaaran, jos sytytyspeltiä pidetään auki pitempiä aikoja. Lisäksi voit avata oven tai ikkunan.

   

  Korvausilman puute. Avaa tarvittaessa ovi tai ikkuna 5 – 10 minuutiksi lämmityksen alussa.

  Hormipelti_EX_sytytyspelti_400x400px
   

  Takan lämmitys talven jälkeen

  Jos kesämökki on talven kylmillään,  tulee kylmän takan lämmitys alussa aloittaa pienemmällä puu määrällä.
  Kun takka alkaa lämmetä pinnoilta, voi sen jälkeen lisätä puita normaalisti. 

   

  Milloin pellit kiinni?

  Pellit suljetaan vasta, kun hiillos on palanut kokonaan tuhkaksi.

   

  Muita syitä, jotka vaikuttavat takan toimintaan

   

  Koneellinen ilmanvaihto saattaa väärin säädettynä aiheuttaa veto-ongelmia, varsinkin jos kysymyksessä on pelkkä koneellinen poisto.


  Keskuspölynimurin käyttäminen samaan aikaan voi myös aiheuttaa veto-ongelmia.


  Tehokas liesituuletin aiheuttaa alipainetta, joka estää tulisijan hyvän vedon.

   

  Käyttäessäsi useampaa tulisijaa yhtä aikaa huolehdi, että ilmanvaihto on riittävä.

  DECO_LU_2800_92_09_iPad_900x600px
   

  Matalapaine, kosteus tai kova tuuli voivat synnyttää hormiin vetoa haittaavan ilmalukon.

   

  Matalapaineella veto on aina huonompi kuin hyvällä säällä tai talvipakkasella. Hormiin kertyy helposti kosteutta silloin, kun takka on ollut pitkään lämmittämättä. Kesäaikaan pääset tästä ongelmasta niin, että pidät peltiä hieman avoimena, kun asunto on pitkään tyhjillään. Näin kosteus ei pääse kondensoitumaan hormiin.

   

  Huonon vedon syy saattaa löytyä talon ympäristöstäkin. Jos takka ei vedä kunnolla tietystä ilmansuunnasta tuullessa, syy ei ole hormin eikä takan. Syynä saattaa olla talon lähellä oleva puu, sankka metsä, iso mäki tai rinne, joskus jopa katon muoto. Tähän ongelmaan saattaa auttaa puiden kaataminen, piipun korottaminen tai takan käytön rajoittaminen haitallisen tuulen vallitessa.

  Tulikivi vuolukivi tulisijat puhdistus, huolto ja hoito-ohje
   

  Toimi näin, jos takka ei vedä tai savuttaa käytön aikana

  Sulje ilmastointi, liesituuletin ja keskuspölynimuri.

  Tarkista, että hormipelti on auki.

  Avaa ulko-ovi tai ikkuna.

  Raota takkaluukkua.

  Tarkista, että paneelien ilmaraot ovat auki ja puu/pellettiohjaimen edessä olevat ilmanottoaukot ovat avoimet.

  Tarkista, että palamisilman tuloaukot ovat auki myös talon ulkopuolella, jos palamisilma on johdettu ulkoa.

  Mikäli toimenpiteet eivät auta, ota yhteyttä nuohoojaan tai valtuutettuun Tulikivi-edustajaan.

  tuhkaluukun_saato_400x400px
   

  Toimi näin, jos nokipalo syttyy hormissa

  Sulje ilmastointi, liesituuletin ja keskuspölynimuri.
  Tarkista, että hormipelti on auki.
  Avaa ulko-ovi tai ikkuna.
  Raota takkaluukkua.
  Tarkista, että paneelien ilmaraot ovat auki ja puu/pellettiohjaimen edessä olevat ilmanottoaukot ovat avoimet.
  Tarkista, että palamisilman tuloaukot ovat auki myös talon ulkopuolella, jos palamisilma on johdettu ulkoa.
  Mikäli toimenpiteet eivät auta, ota yhteyttä nuohoojaan tai valtuutettuun Tulikivi-edustajaan.
  Lohkare_kesä_byPia_900x600px
   

  Millainen perustus tulisijalle?

  Tulikivi-takan perustus tehdään valmiin lattiapinnan tasoon. Tulikiven keraamisten takkojen perustus tehdään valmiin lattiapinnan tasoon max. -10 mm. Perustuksen on oltava suora, palamaton, kiviaineinen ja sen on oltava riittävän kantava takan ja hormin painolle.
  OTA HUOMIOON RAKENTAMISMÄÄRÄYKSET.


  Uuden takan hankkijan on syytä ottaa yhteyttä rakennuspaikkakunnan rakennus- ja paloviranomaisiin. Lisätietoja tulisijoista antaa myös tehtaan tekninen neuvonta puh. 0403 063 002, sähköposti tekninen.palvelu@tulikivi.fi.

  Asiakas vastaa siitä, että tulisijan paikka täyttää kaikki paloturvallisuus- ja rakentamismääräykset ja tulisijakohtaiset suojaetäisyydet.
  Tulikivi-uunimestari auttaa tarvittaessa käymällä etukäteen katsomassa tulisijan asennuspaikan.

  DECO_Harmaja_2L_900x600px
   

  Pellettien käyttö Tulikivi-takassa

  Karelia-malliston takoissa voit polttaa sekä puuta että pellettiä. Katso tarkemmat ohjeet pelletin käyttöön Karelia-malliston käyttöohjeesta.


  Pellettijärjestelmä on saatavana lisävarusteena myös osaan muista malleistamme.
  Kyseisillä takoilla on P-merkki Varusteet kohdassa kotisivuillamme.


  Pellettijärjestelmä on helppo asentaa jälkikäteen ja takkaa voidaan lämmittää edelleen normaalisti myös puulla.
  Varmista takan ja pellettijärjestelmän sopivuus lähimmästä Tulikivi-studiosta tai uunimestarilta. Lue lisää Pellettikäyttöohjeesta.

   

  pellettisytystys | Tulikivi
   

  Pyörrepesä

  Ns. kerrostyyppinen polttotekniikka, jossa hyödynnetään koko tulipesän tilavuus. Palavat kaasut viipyvät kauemmin tulipesässä ja puut palavat puhtaammin. Tällöin päästöt ovat pienemmät, puusta saadaan parempi hyöty ja tarvitaan pienempi määrä puuta.


  TP_pyorrepesa_RGB_09_400x400px
   

  Vastavirtaperiaate

  Tulikivi-takassa on vastavirtaperiaate, joka ottaa tarkasti talteen kuumien savukaasujen sisältämän lämpöenergian. Tulipesästä nousevat liekit kääntyvät tulikannen alapuolella olevaan yläpalotilaan, josta ne jakautuvat poskikanaviin. Poskikanavissa savukaasut palavat loppuun ja niiden lämpöenergia varautuu takan kiviin. Alaspäin virtaavat, jäähtyvät savukaasut kuumentavat takan pintakiviä.

  Kapeissa malleissa savukaasut kiertävät spiraalin
  mallista kanavaa pitkin kohti hormiliitosta. Myös
  spiraalikanavallisissa malleissa savukaasujen lämpöenergia
  varautuu takan kiviin.

  TP_TLU_TAKKA_RGB_09_400x600px
   

  Kaksoispolttoperiaate

  Puu palaa tulipesässä, josta liekkien mukana nousee palamattomia savukaasuja yläpalotilaan. Tuhkaluukun ja hiiliarinan kautta takkaan virtaavan toisioilman ansiosta nämäkin kaasut palavat hyötylämmöksi. 

   

  Tulikivi-leivinuunit toimivat kaksoispolttoperiaatteella, joka ottaa puusta kaikki energiahiukkaset talteen ja lisää siten uunin paistoaikaa.

  Tulikivi tulisijat leivinuuni LU2800/13 ja hella H700
   

  Viimeisimmät kuvastot

   

  Tutustu uusimpiin Tulikivi kuvastoihin. Ne ovat ladattavissa sähköpostiin nettisivuiltamme. Samalla voit lukea viimeisimmät blogimme tulisijoista, kiukaista ja sisustuskivistä.

   

  LATAA KUVASTOT >>

  Tilaa sähköpostiisi viimeisimmät Tulikivi kuvastot
   

  Tulikivi Care Cleaning Agent 4

   

  Cleaning Agent 4:ta käytetään pinttyneen lian poistoon ja kaikkien luonnonkivipintojen sekä komposiittikivien puhdistukseen. Aineen kiillotussaven hienojakoisuuden ansiosta tuote ei naarmuta kiven pintaa. Tuote sopii sekä takan että luukkujen puhdistukseen.

   

  OSTA VERKKOKAUPASTA

  Tulikivi Cleaning Agent 4
   

  Jäikö joku kysymys vielä avoimeksi,

  jätä yhteydenottopyyntö, niin palaamme asiaan.